Bahan-bahan :
500g daging lembu, potong nipis
10g cili kering, rendam dlm air, buang biji dan kisar
9 ulas bawang merah, tumbuk halus
5cm halia, kupas dan tumbuk halus-halus
3.5cm kunyit hidup, kupas, tumbuk halus-halus
2cm belacan, bakar dan tumbuk halus-halus
2 batang serai hiris halus
100g minyak masak
250ml santan
5 helai daun limau purut
20g terung pipit (tomatillo/pea aubergine)
gula dan garam secukup rasa
Cara-cara :
- Gaulkan daging dgn cili kisar, halia, kunyit, bawang merah, belacan tumbuk, serai perap 1jam
- Panaskan minyak, masukkan daging
- Tambah santan 100ml, masak sampai pecah minyak. Lepas tu masukkan baki santan.
- Masukkan daun limau purut, terung pipit, dan didihkan
- Perasakan dgn garam dan gula.
- Kecilkan api, dan renihkan samapi daging empuk.
- SIAP DAN HIDANGKAN!! AROYMAK!!!
Terima kasih kepada Fatiha (kini menetap di Fulham, United Kingdom) yang telah sudi berkongsi resepi ni bersama MCC. Add Fatiha di Facebook http://facebook.com/
Untu berkongsi resepi/tips anda bersama MCC di sini, e-mel kepada mail2mcc@yahoo.com.my
Moderator
0 comments:
Post a Comment